Artikel

Förebygg och behandla skavsår

Vad är ett skavsår?

Skavsår visar sig först som röda och känsliga områden på huden och kan senare utvecklas till en blåsa fylld med en klar vätska. Skavsår och blåsor är kroppens försvarsmekanism vid tryck eller skada.

Vad orsakar skavsår?

Skavsår orsakas av friktion och en intensiv skavning mot huden, vanligtvis på grund av friktion från strumpor eller skor som skaver bort det översta lagret av huden. Skavsår på fötterna uppstår ofta när man använder nya eller trånga skor, eller sandaler eller höga klackar utan strumpor. Risken att få en blåsa eller ett skavsår ökar när fötterna är varma och svullna, till exempel vid träning, promenader eller varmt väder.

Ska man ta hål på en blåsa?

Nej, men blåsor kan ju såklart spricka på naturlig väg. Det rekommenderas att hålla blåsan intakt och att inte medvetet ta hål på den. Om en blåsa spricker så ökar risken för att få en infekterad blåsa, vilket i sin tur fördröjer läkningen.

Hur länge har man ett skavsår?

Vanligtvis läker skavsår av sig själva inom en vecka. De kan vara smärtsamma, särskilt om du kommer åt skavsåret. Därför kan det vara klokt att skydda den med ett skavsårsplåster.

Hur blir man av med skavsår?

För att förebygga eller behandla skavsår kan du använda ett skavsårsplåster. Visste du att det finns två olika typer av skavsårsplåster? Salvequick erbjuder båda varianterna av skavsårsplåster som kan användas för olika behov. Så, hur fungerar skavsårsplåster?

Salvequick Blister Prevention i hydrokolloid är ett skavsårsplåster som ska användas innan skavsåret har uppstått. Den skyddar nämligen mot tryck och friktion och förhindrar att blåsor bildas. Det är det perfekta skavsårsplåstret att ta fram när du ska använda ett par nya skor eller stövlar.

Salvequick Blister Rescue används för att skydda blåsan när den redan upstått. Skavsårsplåstret har en sårdyna gjord av hydrogel som skyddar blåsan. Den gör det också lätt att ta bort plåstret utan att skada själva blåsan.

Hur man blir av med blåsor på fötterna: Blister Rescue

Om du får ett skavsår bör du försöka minimera tryck och friktion och undvika skor som skaver på blåsan. Använd Salvequick Blister Rescue med hydrogel-sårdyna för att skydda och minska trycket på blåsan. När du har satt på skavsårsplåstret ska du undvika att använda skorna eller göra den aktivitet som orsakade blåsan tills det att den har läkt. Detta råd är särskilt viktigt för dem som undrar hur man snabbt läker skavsår på fötterna. Salvequick Blister Rescue skavsårsplåster finns i olika storlekar beroende på hur stor blåsan är och var den sitter:

  • Skavsår på tån: Om du har ett skavsår på tån bör du använda ett skavsårsplåster som är speciellt utformat för tår, exempelvis Salvequick Blister Rescue Toes.
  • Skavsår på hälen: Om du har skavsår på hälen kan du använda Salvequick Blister Rescue Heels eller Blister Rescue XL beroende på hur stor skavsåret är.

Hur man förebygger skavsår på fötterna: Blister Prevention

Skavsår orsakas av friktion, skav på huden och tryck. En fuktig hud har också en tendens att lättare få blåsor. Förhindra blåsor genom att försöka undvika sådant som kan skapa friktion eller tryck på fötterna, och håll dina fötter torra. Tänk också på att risken för att få skavsår ökar när fötterna är varma och svullna.

1. Använd skavårsplåster i hydrokolloid i förebyggande syfte

Salvequick Blister Prevention skavsårplåster i hydrokolloid skyddar huden från friktion och minskar trycket. Ju tidigare du applicerar ett skavsårsplåster, dessto mer effetkivt kan du förebygga att få ett skavsår på foten. Använd plåstret på ett område som kan bli utsatt för friktion. Salvequick Blister Prevention skavsårsplåster finns både för tårna och hälarna.

2. Gå in nya skor

Det bästa sättet att undvika att få blåsor när du använder nya skor är att gå i skorna hemma några dagar innan du börjar använda skorna i längre perioder. Ta av skorna innan det börjar göra ont. På så sätt mjukar du upp skorna samt upptäcker de områden där skorna skaver på fötterna. Använd strumpor när du går in nya skor för att skydda mot friktion.

3. Håll fötterna torra och rena

Om du ska gå längre sträckor är det viktigt att du använder bekväma skor och byter strumpor ofta för att säkerställa att fötterna är torra och rena. Att använda dubbla strumpor kan hjälpa till att minska friktionen mellan skor och fötter. Använd en tunn och slät strumpa under och en tjockare strumpa ovanpå, exempelvis i ull. Se till att strumpan inte skrynklar sig eller gör skorna för små. Du bör dessutom byta strumporna ofta så att de inte blir blöta, särskilt om du har svettiga fötter. Använd inte bomullsstrumpor eftersom de lättare blir fuktiga.

Hur uppstår skavsår?

Innan du har en blåsa

För att undvika skavsår kan du applicera Salvequick Blister Prevention för att skydda huden.

Röd hud

Detta är en kort fas. När du har en varm punkt på huden är det inte långt kvar tills att blåsan börjar bildas. När du känner att det börjar sticka lite är det skavet under hudens yta som börjar utvecklas till en blåsa. För att förhindra att detta sker måste du snabbt stoppa trycket och skavet på huden. Du kan skydda den varma punkten genom att applicera ett traditionellt skavsårplåster i hydrokolloid som lättar på trycket och minksar friktionen, exempelvis Salvequick Blister Prevention.

Intakt blåsa

När blåsan har formats bildar den en blåsficka fylld med vätska mellan de övre hudlagren. Dess syfte är att skydda och fungera som stötdämpare till de undre hudlagren så de inte skadas av mer tryck och friktion. Dessutom hjälper den till att läka såret snabbare. När en blåsa har uppstått bör du försöka minimera tryck och friktion. Du kan skydda blåsan med ett skavsårsplåster som är speciellt utformat för att skydda blåsor, exempelvis Salvequick Blister Rescue skavsårsplåster.

Sprucken blåsa

I denna fas är det viktigt att rengöra såret noggrant och se till att den öppna blåsan är skyddad av ett skavsårsplåster. Anledningen är att bakterier lätt kan ta sig in i det öppna såret och orsaka en infektion. Vi rekommenderar att använda ett skavsårsplåster med en sårdyna i hydrogel som skyddar blåsan och som lätt kan tas av utan att skada blåsan, exempelvis Salvequick Blister Rescue. Dra inte bort död hud från toppen av blåsan. Denna hud kommer att ramla av naturligt när det har bildats ny hud.

Öppet sår

Om huden på toppen av blåsan är bortskavd eller bortriven är blåsan öppen. Om du inte har behandlat blåsan i dess tidigare stadier och om skavet på blåsan fortsätter kommer det att leda till en öppen blåsa. Öppna blåsor är vanligtvis mer smärtsamma och infektionskänsliga och tar längre tid att läka. Se till att rengöra såret noggrant för att undvika infektion och applicera ett skavsårsplåster som är speciellt utformat för existerande blåsor och som har en sårdyna i hydrogel, exempelvis Salvequick skavsårsplåster Blister Rescue.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar