Artikel

Förhårdnader: symptom och borttagning

Förhårdnader är tjocka och hårda hudområden som uppstår som en reaktion på upprepad friktion och tryck på huden. Det är kroppens försvarsmekanism för att skydda den underliggande huden.

Vad är en förhårdnad?

Förhårdnader är områden med förtjockad hud och uppstår normalt på hälarna eller fotsulorna efter upprepad friktion och tryck under en längre tid. En förhårdnad på foten är vanligtvis smärtfri, men svåra hälförhårdnader kan spricka och resultera i hälsprickor som kan vara smärtsamma. Om friktionen och gnidningen är för intensiv för att huden ska kunna utveckla en skyddande förhårdnad bildas istället en blåsa.

Hur ser en förhårdnad ut?

Förhårdnader är större i storlek, kan ha torr hud runt omkring och har inte lika väldefinierade kanter jämfört med liktornar. Liktornar är också förtjockade och hårda hudområden men har en annan form och kan vara smärtsamma. Den tjocka förhårdnade huden är istället ofta mindre känslig vid beröring än den omgivande huden.

Borttagning av förhårdnader på fötterna

 

Förhårdnader behandlas genom att återfukta, mjuka upp och läka huden. Nedan kan du läsa mer om hur man blir av med förhårdnader på fötterna:

  • Använd Salvequicks all-in-one Foot Rescue Cream som effektivt förebygger och behandlar förhårdnader. Den unika formulan innehåller den aktiva ingrediensen 1,5-pentandiol som har en fuktgivande effekt och stödjer hudens naturliga förnyelseprocess. Fotkrämen ger en mjuk och len känsla. Dessutom är fotkrämen antimikrobiell och stärker fötternas naturliga barriärer. Denna kräm behandlar och förebygger även hälsprickor, torrhet, fotsvamp och dålig lukt. Synliga resultat inom två veckor!

 

  • Om du inte använder Salvequicks all-in-one-fotkräm kan du istället regelbundet blötlägga fötterna i ett fotbad med ljummet vatten och sedan försiktigt använda en slipsten eller en fotfil för att avlägsna hård hud. Avsluta med att återfukta fötterna med en fotkräm eller salva.

 

  • Du kan också använda peeling mot förhårdnader, exempelvis Salvequicks exfolierande strumpor, för att enkelt reducera hård hud på dina fötter med en enda behandling. Den här metoden är lämplig för dem som undrar hur man snabbt kan bli av med förhårdnader på fötterna.

 

Så förebygger du förhårdnader på fötterna

Om du upplever att du får återkommande förhårdnader på fötterna behöver du minimera friktion och tryck på huden. Många får till exempel återkommande förhårdnader på stortån (hård hud på stortån eller hård hud på sidan av stortån), eller förhårdnader på trampdynorna eller hälarna.

Använd skor som passar bra.

Den vanligaste orsaken till förhårdnader är skor som inte passar och som ger upphov till tryck och friktion. Därför är det viktigt att använda skor som varken är för små, för stora, är högklackade, har hårda sulor eller har dåligt placerade sömmar. Skorna får inte klämma, gnida eller utsätta fötterna för alltför mycket tryck. Undvik trånga skor och högklackade skor. Högklackat kan sätta utsatta trampdynorna för mycket tryck vilket kan orsaka förhårdnader. Du bör ha gott om utrymme för tårna och kunna vicka på dem. Men om du däremot bär för lösa skor kan foten glida och gnugga mot skon, vilket inte heller är bra. Dessutom bör du undvika skor med hårda sulor utan dämpning. Om sömmarna i skorna är dåligt placerade kan din fot gnida mot dem vilket kan orsaka irritation.

 

Använd skor och gå inte barfota

När du går barfota utsätter du fötterna för tryck och friktion från marken, vilket kan orsaka förhårdnader på fötterna.

 

Använd strumpor när du har skor

Om du bär skor eller sandaler utan strumpor kan det orsaka friktion. Använd strumpor som sitter ordentligt och som är bekväma.

Relaterade artiklar