Artikel

Fotsvamp: symtom och behandling

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en svampinfektion på fötterna som uppträder som ett kliande och fjällande utslag och som orsakas av olika svampar (mikroorganismer). Ofta förekommer fotsvamp mellan tårna. Vanligtvis börjar fotsvamp mellan den fjärde och femte tån. Symtom på fotsvamp är utslag av fjällande, flagnande eller sprucken hud, vanligtvis mellan tårna. Dessutom är det vanligt att huden kliar, bränner och sticker. Svampinfektion kan dessutom leda till illaluktande fötter.

Är fotsvamp smittsamt?

Ja, tillståndet är smittsamt och kan spridas genom direkt eller indirekt hudkontakt. Det kan överföras om du rör vid den infekterade huden eller genom till exempel våta golv i offentliga duschar. Svamp trivs i miljöer som är varma och fuktiga.

Behandling av fotsvamp

Nedan finner du några råd om hur du blir av med fotsvamp:

Använd en kräm mot fotsvamp, exempelvis Salvequick’s Foot Rescue Cream

Foot Rescue Cream är en allt-i-ett-fotkräm som behandlar och förebygger fotsvamp, torra fötter, spruckna hälar, förhårdnader och illaluktande fötter – med kliniskt bevisad effekt. Den unika formulan med den aktiva ingrediensen 1,5-pentandiol har en fuktgivande effekt och stödjer hudens naturliga förnyelseprocess. Dessutom är fotkrämen antimikrobiell och stärker fötternas naturliga barriärer. Synliga resultat inom två veckor! 1,5-Pentanediol har en dokumenterad effekt mot bakterier, virus och svamp* och hjälper till att både förebygga och behandla dessa problem.

Använd en anti- fotsvampskräm, gel eller pulver

Svampdödande krämer är vanligtvis bäst lämpade för torr hud, medan gels kan vara användbara om huden är fuktig. Svampdödande fotspray används inuti strumpor och skor, som komplement eller i förebyggande syfte. Dessutom finns det krämer med hydrokortison som kan hjälpa till att lindra klådan.

Be en läkare om hjälp eller råd om det behövs

Vid svår fotsvamp kan du behöva receptbelagd medicin och söka vård. Sök också läkarvård om dina symptom inte har förbättrats inom ett par veckor efter att du använt ett receptfritt läkemedel eller om ett barn yngre än 10 år har symtom på fotsvamp.

Hur man förebygger fotsvamp

  • Håll fötterna rena och torra. Tvätta fötterna ofta, även mellan tårna, med en mild tvål och vatten. Torka dem ordentligt, särskilt mellan tårna då det är en fuktig miljö där fotsvamp trivs väldigt bra.
  • Använd tofflor och gå inte barfota i omklädningsrum, offentliga duschar, poolområden eller andra fuktiga offentliga områden.
  • Byt strumpor minst en gång om dagen. Du bör byta dem oftare om du har tränat, befinner dig i en varm miljö eller om dina fötter har blivit svettiga av någon annan orsak.
  • Använd fukttransporterande strumpor gjorda av naturfibrer, exempelvis bambu för att underlätta avdunstningen.
  • Alternera mellan olika skor så du inte har samma par två dagar i rad. På så sätt kan skorna torka ut mellan användningarna.
  • Använd inte skor som är för små.
  • Använd skor med öppen tå när det är varmt.
  • Tvätta dina strumpor och om möjligt även skor och sulor i 60 grader för att döda svampen.
  • Använd Salvequicks Foot Rescue Cream som är en allt-i-ett-fotkräm som behandlar och förebygger fotsvamp – med kliniskt bevisad effekt!

Relaterade produkter

Källor

 

* Kara Alsterholm M, Faergemann J (2009) In vitro activity of chlorhexidine and pentane-1,5-diol and their combination on Candida albicansmi N,, Staphylococcus aureus and Propionibacterium acnes. Acta Derm Venereol 89: 514-515.

Relaterade artiklar