Artikel

Hur man blir av med illaluktande fötter

Att ha illaluktande fötter är ett vanligt medicinskt tillstånd som ofta orsakas av svett och fukt. I vissa skor och strumpor ökar exempelvis mängden svett men utan att det finns möjlighet för fukten att avdunsta. Denna svettuppbyggnad resulterar i bakterietillväxt på huden som i slutändan orsakar dålig lukt.

Varmt väder, träning, övervikt och hormonella förändringar kan ge ökad svett. I vissa fall beror illaluktande fötter på svampinfektioner så som fotsvamp. Att ha illaluktande fötter kan vara obekvämt och generande, men det finns sätt att både behandla och förebygga det.

Hur man förebygger och blir av med illaluktande fötter

Illaluktande fötter kan oftast förbättras genom god hygien, men det finns även andra sätt att stoppa den dåliga lukten från fötterna.

 • Håll fötterna rena och torra. Tvätta fötterna ofta, även mellan tårna, med en mild tvål och vatten. Torka dem ordentligt, särskilt mellan tårna eftersom att bakterier och svamp trivs i fuktiga miljöer.
 • Byt strumpor minst en gång om dagen. Byt dem gärna oftare om du har tränat eller befunnit dig i en varm miljö eller om dina fötter har blivit svettiga av någon annan orsak. Använd helst fukttransporterande strumpor gjorda av naturfibrer exempelvis i bambu.
  • Använd olika skor varje dag. Alternera mellan olika skor så du inte använder samma par skor två dagar i rad. På så sätt hinner skorna torka innan de används igen. Bär gärna öppna sandaler på sommaren när det är varmt väder så att fötterna får andas.
  • Använd skor som passar och som andas. Använd skor som passar fötterna bra och som är gjorda i ett material som andas (vilket gör att svetten kan avdunsta). Använd inte för trånga skor!
  • Håll dina tånaglar korta
  • Använd Salvequicks Foot Rescue Cream. Foot Rescue Cream är en allt-i-ett-fotkräm som behandlar och förebygger fotsvamp, torra fötter, spruckna hälar, förhårdnader och illaluktande fötter – med kliniskt bevisad effekt. Den unika formulan med den aktiva ingrediensen 1,5-pentandiol har en fuktgivande effekt och stödjer hudens naturliga förnyelseprocess. Dessutom är fotkrämen antimikrobiell och stärker fötternas naturliga barriärer. Synliga resultat inom två veckor!
   1,5-Pentanediol har en dokumenterad effekt mot bakterier, virus och svamp* och hjälper till att både förebygga och behandla dessa problem.

Relaterade produkter

Källor

* Kara Alsterholm M, Faergemann J (2009) In vitro activity of chlorhexidine and pentane-1,5-diol and their combination on Candida albicansmi N,, Staphylococcus aureus and Propionibacterium acnes. Acta Derm Venereol 89: 514-515.

Relaterade artiklar