Artikel

Infekterade sår: symtom och behandling

Det finns alltid en risk för att ett sår kan bli infekterat. Det är normalt att huden runt såret blir lite varm och röd i början, men det är viktigt att hålla koll på såret så att det inte blir infekterat. En infektion beror på att bakterier tränger in i såret. Detta gör att sårläkningen tar längre tid och du kan exempelvis få mer synliga ärr som följd.

Hur man vet om ett sår läker eller är infekterat?

Några symtom på ett infekterat sår är att huden runt såret blir röd, svullen och varm eller att såret börjar producera vätska, var eller gör mer ont än tidigare. Om du märker tecken på en infektion är det viktigt att rengöra såret och den omkringliggande huden med en desinficerande sårrengöring eller saltlösning några gånger om dagen och låta det torka. Använd helst ett antiseptiskt förband som innehåller jod, medicinsk honung eller PHMB, eller bara ett sterilt sårförband, till exempel Salvequicks Maxi Cover.

För att minska risken för sårinfektion kan du använda ett antibakteriellt plåster, exempelvis Salvequicks Antibact Cover (på ett friskt sår). Antibact Cover är ett vattentätt, ultratunnt plåster som låter huden andas. Plåstret innehåller en antibakteriell ingrediens som minskar risken för infektion. Dessutom påskyndar plåstret läkningsprocessen och minskar risken för ärrbildning.

Var försiktig när du har ett infekterat sår!

Tecken på ett infekterat sår bör tas på allvar. I de flesta fall räcker det med att desinficera såret och använda ett antiseptiskt förband, men du bör söka vård om symptomen inte försvinner eller om du får ytterligare symptom, till exempel feber. Du bör kontakta din vårdcentral om det infekterade såret ligger nära en led eftersom det då kan vara nödvändigt att behandla med antibiotika. Om ett operationssår blir infekterat ska du alltid söka hjälp hos en läkare. Du kan också alltid kontakta 1177 för rådgivning.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar