Artikel

Liktornar på fötterna: symptom och behandling

Liktornar är en typ av förhårdnad på fötterna som utvecklats som en konsekvens av upprepad friktion och tryck på huden. Det är en av kroppens försvarsmekanism för att skydda den underliggande huden.

Vad är en liktorn?

Liktornar är en hudförhårdnad med en hård kärna i mitten. Den hårda kärnan kan kännas som en tagg som sticker in i underhuden. Liktornar brukar uppstå till följd av mycket friktion och tryck.

Hur ser en liktorn ut?

Liktornar ser i regel ut som cirkelformade bulor av förhårdnad hud. Den synliga delen av liktornen ser oftast rund ut, men dess kärna är hård, spetsig och riktad inåt. Liktornar är relativt små i början men brukar gradvis bli större och så småningom smärtsamma vid tryck då kärnan pressas djupare in i huden.

Vart kan man få liktornar?

Vanligtvis sitter liktornar på eller mellan tårna, eller under foten och på sidan av en hallux valgus. De förekommer oftast på de lite mer beniga områden där man saknar naturlig stötdämpning. Eftersom de är känsliga för beröring och är placerade på foten så kan liktornar göra mycket ont när man belastar området.

Det finns tre typer av liktornar på fötterna

Mjuka liktornar

Mjuka liktornar utvecklas på fuktig hud, vanligtvis mellan tårna. De har oftast ett vitt gummiliknande utseende med en hård yta. Det varma och fuktiga området håller dem fuktiga och mjuka. Liktornar mellan tårna brukar utvecklas som en reaktion på friktion som exempelvis beror på snäva, spetsiga skor som gör att huden mellan två intilliggande tår gnids mot varandra.

Hårda liktornar

Hårda liktornar brukar utvecklas på torra, platta hudområden. De bildas vanligtvis på beniga områden, till exempel där du har använt skor som trycker mot tårna. Hårda liktornar (liktornar på tårna) tenderar att vara små, hårda, runda med ett definierat område och kan se ut som upphöjda knölar av hård hud.

Seed corns

Seed corns är små, hårda liktornar som ser lite ut som grupp av fröliknande liktornar. De bildas vanligtvis på hälen och kan se ut som gropar i huden. Seed corns är förknippade med torra hudområden. En liktorn på foten brukar orsakas av för mycket tryck och friktion.

Vårta eller liktorn?

Ibland kan det vara svårt att skilja seed corns (liktorn på fotsulan) från vårtor (verruca) på fotsulan. Men det finns stora skillnader mellan dem. Vårtor, till skillnad från liktornar, brukar utvecklas från en virusinfektion. De skiljer sig också i utseende. För att skilja mellan liktorn och vårta kan man se att vårtor oftast har små bruna eller svarta prickar inuti och på så sätt bryter den de naturliga linjerna på fotens undersida, vilket liktornar inte gör.

Liktornsborttagning

Liktornsborttagning

Det finns flera olika liktornsbehandlingar för att ta bort liktornar på foten, och vissa är bättre än andra.

Här är några metoder för att bli av med liktornar på fötterna.

  • Använd Salvequicks liktornsplåster med salicylsyra som effektivt hjälper till att ta bort liktornar på foten.
  • Använd en liktornspenna.
  • Blötlägg fötterna i ljummet vatten i 10-20 minuter tills huden blir mjuk. Använd sedan en slipsten eller en fotfil för att försiktigt avlägsna överflödig hård hud från fötterna. Avslutningsvis bör du återfukta fötterna med en fotkräm.

 

Hur fungerar liktornsplåster?

För att behandla liktornar effektivt kan du använda ett liktornsplåster som innehåller salicylsyra, till exempel Salvequicks liktornsplåster. I mitten av Salvequicks liktornsplåster finns ett område som innehåller salicylsyra som hjälper till att ta bort liktornar på fötterna och förhårdnader. Dessutom hjälper plåstret till att minska trycket eller friktionen på liktornen. Därmed bidrar det till att omedelbart lindra smärtan (tack vare den stötdämpade ringen runt plåstrets mitt). Var försiktig när du använder produkter som innehåller salicylsyra och följ instruktionerna, eftersom det kan skada omkringliggande frisk hud.

 

Vad orsakar liktornar på fötterna?

Liktornens uppkomst beror oftast på att du använder dåligt passande eller trånga skor, eller klackar, vid upprepade tillfällen. Om skon till exempel ständigt gnider mot och trycker på ett område på foten kan en liktorn bildas för att skydda huden från friktionen.

Var försiktig när du använder Salvequicks liktornsplåster!

Använd inte Salvequicks liktornsplåster om du har diabetes, nedsatt blodcirkulation eller om du är överkänslig mot salicylsyra. Gravida och barn: använd endast efter rådgivning med läkare. Hudskador kan uppstå om den friska huden kommer i kontakt med salicylsyra. Det skyddande plåstret innehåller 0,4 g/g (40%) salicylsyra. Släng plåstret direkt och försiktigt efter användandet, utan kontakt med frisk hud för att förhindra spridning av infektioner.

Så förebygger man liktornar

För att förhindra att liktornar bildas behöver du minimera friktion och tryck på huden.

  • Använd skor och gå inte barfota. När du går barfota utsätter du fötterna för tryck och friktion från marken, vilket kan orsaka liktornar.
  • Använd skor som passar bra. Den vanligaste orsaken till liktornar är dåligt passande skor som orsakar tryck och friktion. Därför är det viktigt att bära skor som varken är för små, för stora, är högklackade eller har hårda sulor eller dåligt placerade sömmar. Skorna får inte klämma, gnida eller utsätta fötterna för alltför mycket tryck.
  • För att förebygga liktornar bör du undvika trånga skor och klackar, särskilt spetsiga klackar, som trycker ihop tårna och orsakar tryck mellan benet och huden. Du ska ha gott om utrymme för tårna och kunna vicka på dem. Använd dock inte för stora skor. Om du bär skor som sitter löst kan foten upprepade gånger glida och gnida mot skon. Dessutom bör du undvika skor med hårda sulor utan dämpning. Om sömmarna i skorna är dåligt placerade kan din fot också gnida mot dem vilket kan orsaka irritation.
  • Använd strumpor när du har skor. Om du bär skor eller sandaler utan strumpor kan det orsaka friktion på fötterna. Använd strumpor som sitter ordentligt och är bekväma. Vid behov kan du använda strumpor som är dämpande och extra tjocka runt de områden där det är särskilt vanligt att få liktornar.
  • Håll dina tånaglar korta. Om tånaglarna är för långa kan det bildas ett tryck på tårna från skor, vilket kan leda till att det bildas en liktorn.
  • Använd skyddande hjälpmedel, exempelvis hälkuddar, innersulor, tåseparatorer eller receptfria liktornsskydd på de områden som brukar gnida mot skorna.

Relaterade artiklar