Artikel

Myter om sårläkning

Myt 1: Sår bör exponeras för luft så att de torkar ut

Fakta: Låt inte såret utsättas för luft och torka ut. Ett sår bör vara rent, fuktigt och skyddat. Täck såret med ett plåster så att det bildas en fuktig miljö under sårdynan. På så sätt påskyndas läkningen och man reducerar risken för ärrbildning.

Myt 2: Pilla bort skorpan

Fakta: Pilla inte bort sårskorpan. Genom att ta bort sårskorpan stör man läkningsprocessen eftersom man också tar bort nybildad vävnad, och cellerna vid sårkanterna kan inte försluta såret utan sårskorpan.

 

Myt 3: Havsvatten är bra för sår

Fakta: Havsvatten är inte bra för sår. Kustvatten eller stillastående vatten i närheten av stranden kan innehålla föroreningar och bakterier som överförs till såret där de förökar sig snabbt. Det kan orsaka infektioner och sakta ner läkningsprocessen.

 

Myt 4: Använd alkohol för att rengöra sår

Fakta: Använd inte alkohol för att rengöra sår. Om du använder alkohol för att rengöra ett sår kan det skada vävnaden och påverka läkningsprocessen. Det då alkohol inte bara dödar bakterier utan även hudceller. Dessutom kan alkohol ge en brännande känsla när den appliceras på sår, vilket gör det särskilt olämpligt för barn, äldre och andra med känslig hud.

My 5: Plåster i plast andas inte

Fakta: Plåster tillverkade i plast kan andas. Alla Salvequicks plåster andas, men vissa andra plåster på marknaden gör det inte. Salvequick har också plåster som är 100 % vattentäta samtidigt som de låter huden andas. De hindrar vatten från att tränga in från utsidan men inte tvärtom, vilket gör att huden kan andas.

Myt 6: Man ska sticka hål på blåsor

Fakta: Du bör inte sticka hål på blåsor. Blåsan, och vätskan i den, har en skyddande funktion. Blåsor skyddar huden som bildas och de underliggande hudlagren från att skadas.

Myt 7: Användning av plåster kan leda till tillväxt av bakterier

Fakta: Ett sår ska täckas med ett plåster för att skydda det mot bakterier. Ett plåster förhindrar bakterier från att komma in i såret om det är förseglat runt alla kanter runt sårdynan. Salvequick har många effektiva plåster att välja mellan.

Myt 8: Mindre sår kan lämnas obehandlade

Fakta: Du bör ta hand om alla sår, även små! Små sår kan bli infekterade och orsaka medicinska problem om man inte tar hand om dem. De bör rengöras ordentligt och skyddas med ett plåster.

Relaterade artiklar