Artikel

Varför du bör behandla ditt sår med medicinsk honung

Medicinsk honung är naturligt antibakteriell, och kan användas för att påskynda läkning av sår och förebygga infektioner och ärrbildning.

Vad är medicinsk honung?

Medicinsk honung är en specialiserad typ av honung som används för sårläkning. Den bearbetas noggrant och steriliseras för att garantera dess kvalitet, säkerhet och effektivitet för medicinskt bruk. Den är dessutom fri från föroreningar och giftiga ämnen.

Medicinsk honung används för att främja sårläkning, förebygga infektioner och minska risken för ärrbildning. Den har naturligt antibakteriella egenskaper och är effektiv vid behandling av olika typer av sår. Allt från mindre skärsår till stora infekterade sår, diabetessår samt 1:a och 2:a gradens brännskador.

Historien om medicinsk honung

Honung har en lång historia av medicinsk användning som sträcker sig över tusentals år. Användningen av honung för medicinska ändamål har funnits i olika kulturer genom historien, som i antika grekland, romarriket och platser som Mellanöstern, Indien och Kina. Även Hippokrates, allmänt betraktad som ”Medicinens fader”, pratade om honungens läkande egenskaper och dess användning i olika medicinska behandlingar.

Användningen av honung för medicinska ändamål minskade i takt med antibiotikans framväxt men har nu återfått uppmärksamhet på grund av ökad antibiotikaresistens. Medicinsk honung är ett bra alternativ för olika utmanande sår, exempelvis antibiotikaresistenta infektioner, med bevisad effekt vid sårläkning och infektionshantering.

Natural Healing produkterna

Salvequick Natural Healing sårvårdsprodukter innehåller medicinsk honung. De främjar och stimulerar sårläkning, förebygger infektioner och minskar risken för ärrbildning.

Medicinsk honung har sårläkande egenskaper på så sätt att det är en naturligt antibakteriell substans som används för att förbättra sårläkningsprocessen.

Natural Healing Dressing

Natural Healing förbandet har en sårdyna i hydrogel för fuktig sårläkning, berikad med medicinsk honung. Varje förpackning innehåller 3st plåster för upp till 5 dagars behandling.

Natural Healing Gel

Sårsalvan innehåller medicinsk honung samt vitamin C och E. Den har en kliniskt bevisad effekt på sårläkning, gör att sår kan läka snabbare, är lätt att applicera och skonsam mot huden. Tuben innehåller 15 g.

Ingredienser i Natural Healing Gel

 • Vitamin C och vitamin E är båda antioxidanter som ger bra förutsättningar för att ett sår ska läka normalt:
 • Fördelar med vitamin C: Det är avgörande för syntesen av kollagen, ett protein som spelar en avgörande roll i sårläkning och vävnadsreparation. Kollagen ger struktur och styrka åt huden och hjälper till vid bildandet av ny vävnad, vilket stödjer läkningsprocessen.
 • Fördelar med vitamin E: Det har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammationen i huden. Inflammation kan fördröja sårläkning, så vitamin E:s antiinflammatoriska effekter kan bidra till en snabbare läkningsprocess.

Så fungerar medicinsk honung

 

Medicinsk honung är naturligt antibakteriell och används för att främja sårläkning. Dess sårläkande egenskaper bygger på två huvudpelare: dess pro-läkande egenskaper, som främjar sårläkning, och dess antimikrobiella aktivitet, som effektivt löser och förebygger infektioner.

Medicinsk honungs läkande egenskaper
 • Den skapar en fuktig sårmiljö, vilket är avgörande för sårläkning. Fuktigheten hjälper till att förhindra att såret torkar ut, vilket möjliggör att celler kan migrera och dela sig effektivare.
 • Den kan bistå vid borttagning av död eller skadad vävnad från såret, vilket främjar tillväxten av frisk vävnad.
 • Den tillför väsentliga näringsämnen till sårområdet och stöder läkningsprocessen.
 • Den kan stimulera bildandet av nya blodkärl, vilket förbättrar blodtillförseln och levererar syre och näringsämnen som är nödvändiga för läkning.
 • Den har antiinflammatoriska effekter; kan hjälpa till att minska svullnad, smärta och rodnad vid sårområdet, vilket stöder läkningsprocessen.
Medicinsk honungs antimikrobiella aktivitet
 • Honung består av över 200 olika komponenter, där socker är de dominerande. Sockrets osmotiska aktivitet torkar ut bakterier genom att dra vatten från deras omgivning, vilket skadar deras celler eftersom mikroorganismer också behöver vatten för att överleva.
 • Honung innehåller även glukosoxidas, som genererar små mängder väteperoxid och bidrar ytterligare till dess bakteriedödande effekt.
 • Dessutom har honung antimikrobiella fytoämnen och ett lågt pH som skapar en ogynnsam miljö för mikroorganismer.

 

Relaterade artiklar