• Säg hejdå till skavsår!

  Det är lätt att få skavsår när du använder nya och tighta skor eller när du använder sandaler eller högklackade skor utan strumpor. Risken för skavsår ökar när dina fötter blir varma och svullna, exempelvis vid träning, promenader och varmt väder.

  Kroppen bildar en vätskefylld blåsa för att skydda det skadade området. Det många inte vet är att blåsan även bidrar till att skavsåret läker snabbare. Undvik att ta sönder blåsan då det ökar risken för infektion och gör att läkningen tar längre tid.

  Om du får ett skavsår ska du försöka minimera friktion och tryck mot det skadade området. Tänk på att använda skor som inte nöter mot skavsåret. Använd skavsårsplåster för att skydda skavsåret och få en snabbare sårläkning.

 • Lär dig knepen för att undvika skavsår

  Gå in nya skor
  Det bästa knepet för att inte få skavsår från dina nya skor, är att gå runt i skorna hemma någon dag innan du ska inviga skorna. På det sättet kan du både mjuka upp skorna och upptäcka utsatta ställen där skorna skaver på foten. Använd gärna strumpor när du går in dina nya skor för att skydda huden mot friktion.

  Förebygg med skavsårsplåster
  Använd skavsårsplåster på de ställen där du känner att skorna skaver eller trycker. Skavsårsplåstret hjälper till att skydda huden mot nötning, förebygga skavsår och avlasta från tryck.

  Desto tidigare du sätter på ett skavsårsplåster, desto mer effektivt kan du förebygga skavsår.

  Torra och rena fötter
  Om du ska gå långa sträckor är det viktigt att du använder bekväma skor och byter strumpor ofta för att hålla dina fötter torra och rena.  Dubbla strumpor minskar nötningen mellan skorna och huden. Använd en tunn glatt strumpa underst och en tjockare strumpa ovanpå.  Se till att strumporna inte veckar sig eller gör skorna för trånga.

   

 • Hur ska jag behandla ett skavsår?

  1. Rengör skavsåret med rinnande vatten eller sårtvätt
  2. Se till att huden är torr och fri från smuts, hudkräm och olja
  3. Sätt på ett skavsårsplåster som täcker hela skavsåret och fäster på huden kring skavsåret
  4. Låt skavsårsplåstret sitta kvar tills det lossnar. Skavsårsplåstret kan sitta kvar i flera dagar, hur länge varierar från person till person. När plåstret lossnar, rengör skavsåret och sätt på ett nytt skavsårsplåster. Upprepa tills skavsåret har läkt.
  5. För att ta bort ett skavsårsplåster: sträck ut det långsamt i riktning med huden (dra inte av plåstret uppåt)