Torra fötter och spruckna hälar

Artikel

Torra fötter och spruckna hälar: orsaker och behandling

Torra fötter är ett vanligt fotproblem. När fötterna är torra brukar huden flagna och fjälla. Huden känns ofta grov vid beröring och kan klia.

Vad orsakar torr hud?

Anledningen till att många lider av torra fötter är att huden på fötterna, särskilt på hälen, har färre oljekörtlar jämfört med andra ställen på kroppen, vilket gör dem mer benägna att blir torra. Därför behöver huden på fötterna återfuktning för att hålla sig mjuk.

Dessutom kan bristen på fukt förvärras av andra faktorer, exempelvis dåligt passande skor, värme och fuktiga skor, bad i för varmt vatten, vissa tvålar samt kallt väder, som alla kan ta fukt från huden. Åldrande är en bakomliggande faktor till torr hud eftersom huden producerar mindre olja när den åldras, vilket försämrar dess förmåga att bevara vatten och gör huden torr.

Andra orsaker till torra fötter är fotsvamp, eksem, psoriasis, diabetes och andra medicinska tillstånd.

Vad orsakar spruckna hälar?

Torrhet på fötterna och/eller förtjockad hud (förhårdnader) kan orsaka sprickor i huden (även kallade fissurer). Sprickor i huden uppstår vanligen på hälarna, men kan också uppstå på andra områden som är känsliga för torrhet, exempelvis på fingertopparna.

Torr och/eller förhårdnad hud förlorar sin flexibilitet och smidighet och kan göra att huden går sönder till följd av tryck från när man går. Ökat tryck kan bero på övervikt, graviditet eller långvarigt stående.

Sprickorna kan vara mer eller mindre djupa och är ofta små till en början men kan bli större och djupare över tid – detta kan leda till smärtsamma hälsprickor som också kan blöda. Spickorna kan bli utsatta för bakterier, svamp eller inflketioner om de inte behandlas.

Hur blir man av med torr hud på fötterna och spruckna hälar?

Om du lider av torra fötter och/eller spruckna och ömma hälar är det viktigt att återfukta fötterna ofta med en fet fotkräm eller salva. Detta för att göra den torra och spruckna huden fuktig och mjuk.

Applicera krämen två gånger om dagen eller mer vid behov (beroende på instruktionerna för den kräm du använder). Krämen ska helst innehålla aktiva ingredienser som har fuktgivande effekter, till exempel 1,5-Pentandiol eller Urea. Forskning har visat att 1,5-Pentandiol har en ännu starkare fuktgivande effekt och en lägre risk för irritation än Urea*.

Om du undrar hur man får mjuka fötter snabbt så kan du använda fotpeelingstrumpor (exfolierande strumpor) som reducerar förhårdnader och spruckna hälar. Kom ihåg att återfukta fötterna för att hålla dem smidiga och mjuka.

För att förebygga torra fötter och hälsprickor gäller samma princip; du behöver hålla huden återfuktad och mjuk genom att använda en fuktkräm. Nedan hittar du några tips på hur du kan förebygga och behandla torr hud och hälsprickor:

Använd Salvequick Foot Rescue Cream

Använd Salvequicks all-in-one Foot Rescue Cream som effektivt förebygger och behandlar förhårdnader utan att det bränner eller kliar. Den unika formulan med den aktiva ingrediensen 1,5-Pentandiol återfuktar effektivt och stödjer hudens naturliga förnyelseprocess. Resultatet blir mjuka och smidiga fötter.

Dessutom är fotkrämen antimikrobiell och stärker fötternas naturliga barriärer. Fotkrämen från Salvequick behandlar och förebygger även hälsprickor, torrhet, fotsvamp och dålig lukt. Synliga resultat inom två veckor!

Använd Salvequicks Exfoliating Socks

Om du letar efter en omedelbar peeling och behandling för att minska förhårdnader och spruckna hälar bör du kika på Salvequicks exfolierande strumpor som gör att döda hudceller fjällar bort. Dessa fotpeelingstrumpor innehåller en gel med Aloe Vera och andra naturliga ämnen som påskyndar hudens förnyelseprocess och gör fötterna mjuka och silkeslena efter bara en behandling.

Använd skor som passar – utan öppen häl

Använd skor som passar bra för att undvika förhårdnader. Undvik skor med öppen häl, exempelvis sandaler, träskor och flip-flops då detta kan förvärra spruckna hälar. I stängda skor produceras nämligen fukt, vilket hjälper till att hålla huden mjuk.

Fotbad, peeling och återfuktning av fötterna

Du kan blötlägga fötterna i ljummet vatten en gång i veckan för att mjuka upp huden. När fötterna är torra kan du snällt och försiktigt fila bort den döda huden på fötterna med en slipsten eller en fotfil. Genom att fila fötterna hjälper du till att avlägsna död hud så att fötterna kan absorbera en fuktkräm bättre. Var uppmärksam så att du inte filar på spruckna hälar.

Skölj slutligen bort den döda huden och klappa fötterna torra. Återfukta fötterna genom att applicera en fotkräm. Använd en fotkräm eller lotion två gånger om dagen (eller enligt anvisningarna på krämen) för att hålla fötterna återfuktade, helst efter en dusch när huden är mjuk eller efter ett bad i ljummet vatten. Det är viktigt att inte tvätta eller blötlägga fötterna i varmt vatten eftersom det kan dra fukt från huden.

När du har applicerat krämen kan du ta på dig strumpor så att krämen stannar kvar på fötterna.

Undvik vissa typer av tvål

Vissa tvålar kan torka ut huden, så om du har problem med extremt torra fötter bör du undvika tvålar som innehåller sodium lauryl sulfat (SLS) och parfym, eftersom det kan irritera huden och göra den ännu torrare. Om du vill kan du använda en mild duscholja för att tvätta torra fötter istället för tvål.

Då behöver du kontakta vården

Om du är diabetiker, har mycket svåra sprickor eller om hälsprickorna blir värre även om du har försökt behandla dem hemma, bör du kontakta en läkare för råd eller vidare behandling.

Källor

* Sundberg JJ, Faergemann J (2008) A comparison of pentane-1,5-diol to other diols for use in dermatology. Expert Opin Investig Drugs 17: 601-610.

Relaterade artiklar