Artikel

Vårtor: symtom och behandling

Vårtor, eller verruca som det också kallas, är infektioner i huden som orsakas av HPV-viruset. En vårta ser vanligtvis ut som en liten bula på huden.

 

Vad är en vårta?

Vårtor är utväxter i huden som uppkommer genom en infektion orsakad av HPV-viruset som har trängt in genom ett sår eller en öppning i huden. De förekommer vanligen på händer och fötter men kan även utvecklas på andra områden. Vårtor är särskilt vanliga bland barn. De är normalt sett inte smärtsamma, men vissa kan göra ont och klia, särskilt om de sitter på fötterna och utsätts för tryck när man går.

Vad orskar vårtor?

Vårtor orsakas av HPV-virus. Viruset är smittsamt och trivs i varma och fuktiga miljöer. Det kan spridas genom direkt eller indirekt kontakt och överföras om man rör vid en vårta eller genom till exempel våta golv i offentliga duschar. Alla personer som kommer i kontakt med viruset utvecklar dock inte vårtor.

Vårttyper

Det finns flera olika typer av vårtor, men några av de vanligaste är vanliga vårtor och fotvårtor, som kan förekomma ensamma eller i grupp. Vanligtvis försvinner de av sig själva, men det kan ta månader eller år. Ibland behöver de medicinsk behandling för att försvinna.

Hur ser en vårta ut?

Här är några typiska kännetecken för att identifiera en vårta.

  • Vanliga vårtor ser ofta ut som upphöjda, grova klumpar med kornigt utseende och rundad topp. Knölarna kan ha små svarta fläckar av koagulerade blodkärl i mitten och är blomkålsliknande. Hudlinjerna över vårtan är vanligtvis förvridna. Vårtor förekommer ofta på fingrar och händer och är vanligtvis smärtfria men kan vara smärtsamma vid beröring.
  • Fotvårtor förekommer vanligen på fotens undersida, till exempel på hälen eller tår. Fotvårtorna ser ut som grova korniga utväxter med små svarta fläckar i mitten. Hudlinjerna över fotvårtan är vanligen förvridna. Fotvårtor kan vara solitära eller växa i kluster (mosaikvårtor). Ofta växer de inåt eftersom att vi belastar vårtorna när vi går och står. Detta kan orsaka smärta och obehag.

Vårta eller liktorn?

Om fotvårtor växer inåt kan de förväxlas med liktornar som har ett liknande utseende. Det finns dock några viktiga skillnader: liktornar har inte små svarta prickar inuti och stör inte de naturliga linjerna på fotens undersida vilket vårtor däremot gör.

Vårtborttagning

Vårtor försvinner oftast av sig själva, men det kan ta lång tid och de kan sprida sig till andra områden. Vårtor är också väldigt smittsamt och smittar både vid direkt och indirekt hudkontakt. Vissa vårtor är smärtsamma och många kan skämmas för att de har vårtor. Om du besväras av vårtorna så finns det olika sätt att behandla dem. Här är tre tips på hur du kan bli av med en vårta:

Hur blir man av med vårtor?

  • Vårtplåster: Du kan till exempel använda Salvequicks vårtplåster med salicylsyra som hjälper till att ta bort vårtan. Denna vårtbehandling är smärtfri och effektiv.
  • Kryoterapi: Denna metod innebär att man fryser vårtan och kan upplevas smärtsam. Kryoterapi kan antingen utföras av en läkare eller göras hemma med hjälp av en receptfri produkt.
  • Använd en vårtborttagningspenna eller gel, vilka ofta innehåller TCA (triklorättiksyra) eller myrsyra.

Hur fungerar vårtplåster?

Salvequicks vårtplåster innehåller salicylsyra som hjälper till att avlägsna vårtor. Plåster med salicylsyra för vårtor är en effektiv och smärtfri vårtbehandlingsmetod. I mitten av plåstret finns ett område som innehåller salicylsyra som bryter ner vårtans hudceller. Plåstret har också den extra fördelen att det skyddar vårtan under behandlingsperioden och minskar därmed risken för att infektionen sprids. Var försiktig när du använder produkter som innehåller salicylsyra och följ instruktionerna, eftersom det kan skada omkringliggande frisk hud.

Hur man använder Salvequicks vårtplåster

  1. Blötlägg vårtan i varmt vatten i 5 minuter innan applicering.
  2. Rengör och torka huden före användning och se till att området är fritt från krämer och oljor
  3. Ta bort skyddsfilmen och undvik att röra den limbelagda sidan.
  4. Applicera plåstret med plattan med salicylsyra centralt över vårtan och se till att kanterna är väl utjämnade.
  5. Låt plåstret sitta kvar tills det börjar lossna. Ta bort plåstret efter högst 48 timmar.
  6. Blötlägg det berörda områder i varmt vatten i 5 minuter innan du tar bort hud som lossnat.
  7. Repetera denna process efter behov i upp till 14 dagar.

Var försiktig när du använder Salvequick Wart Plaster

Använd inte Salvequicks vårtplåster om du har diabetes, nedsatt blodcirkulation eller om du är överkänslig mot salicylsyra. Gravida och barn: Använd endast efter rådgivning med läkare. Hudskador kan uppstå om den friska huden kommer i kontakt med salicylsyra. Det skyddande plåstret innehåller 0,4 g/g (40%) salicylsyra. Släng plåstret direkt och försiktigt efter användandet, utan kontakt med frisk hud för att förhindra spridning av infektioner.

Är vårtor smittsamma?

Ja, vårtor är väldigt smittsamma och kan smittas både vid direkt och indirekt hudkontakt. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att förebygga hudvårtor:

  • Använd tofflor och gå inte barfota i omklädningsrum, offentliga duschar, poolområden eller andra fuktiga offentliga områden.
  • Förebygg torr och sprucken hud
  • Rengör och skydda skärsår och skrubbsår
  • Undvik att dela eller låna handdukar, skor, nagelklippare, rakmaskiner/-hyvlar, nagelfilar och andra personliga saker.
  • Rengör gymutrustning innan användning om du tränar på ett gym.
  • Undvik att pilla och klia på dina egna vårtor eller andras vårtor.
  • Använd inte samma fotfil på vårtor som på frisk hud.
  • Tvätta händerna noggrant och regelbundet, speciellt om du har varit i kontakt med någon som har vårtor.
  • Om du redan har en vårta så kan du förhindra spridning genom att täcka vårtan, exempelvis med Salvequicks vårtplåster eller ett bandage, byta strumpor dagligen och hålla dina fötter rena och torra.

Relaterade artiklar