Artikel

Sårvård: så tar du hand om sår

Om du har fått ett sår är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt. Såret behöver rengöras och bör hållas fuktigt och skyddat.

Hur tar man hand om sår?

Om du har fått ett sår är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt. Såret behöver rengöras och bör hållas fuktigt och skyddat.

1.

Börja med att tvätta händerna och huden runt såret för att undvika att smuts kommer in i såret. Rengör sedan såret genom att skölja bort smuts och bakterier med ljummet vatten och en mild tvål, med koksaltlösning eller en sårrengöringsvätska. Torka huden runt såret och låt det lufttorka i några minuter.

2.

Nästa steg är att skydda det rengjorda såret från smuts och bakterier med ett plåster. Välj ett plåster i en storlek där sårdynan täcker hela såret. Använd helst ett plåster som sluter tätt runt hela sårdynan och möjliggör en fuktig sårläkning. I en fuktig miljö påskyndas läkningsprocessen och risken för ärrbildning och infektioner minskar, till skillnad från en torr och luftig läkningsmiljö.

3.

Skydda såret med ett plåster tills såret har läkt helt och hållet. På så sätt kan såret läka i fred och är skyddad från bakterier. Byt till ett nytt plåster och rengör såret varje dag för att se till att såret läker ordentligt och inte blir infekterat (om inte läkaren råder annat). Byt också plåster om det blir smutsigt eller blött. Det är normalt att området runt såret blir lite varmt och inflammerat till en början, men se till att såret inte blir infekterat.

Mer om fuktig sårläkning

Den största myten om sårläkning är att sår ska exponeras för luft så att de torkar ut. Därför tror många att de inte behöver ett plåster när de har skadat sig . Detta rekommenderas dock inte.

Forskning visar att sår läker snabbare i en fuktig miljö jämfört med en torr och luftig miljö eftersom nya celler bildas snabbare i den fuktiga miljön och risken för ärrbildning och infektioner minskar*. I en fuktig miljö migrerar hudcellerna snabbare vilket leder till snabbare sårläkning (upp till dubbelt så snabbt). Dessutom minskar risken för ärrbildning. Denna miljö ger också optimala förutsättningar för kroppens celler att bekämpa bakterier, vilket minskar risken för infektioner.

Med andra ord så påskyndar fuktig sårläkning sårläkningsprocessen och minskar risken för ärrbildning och infektioner. För att den fuktiga miljön ska kunna bildas krävs ett tätt förseglat plåster som täcker såret. Använd plåster i ett material som fäster bra på alla sidor av sårdynan och som tillåter en balanserad fuktöverföring genom materialet. Se också till att sårdynan täcker hela såret.

*Winter GD. Formation of the Scab and the Rate of Epithelization of Superficial Wounds in the Skin of the Young Domestic Pig. Nature 1962; 193; 293-4

Fuktig sårläkning, plåster:

Salvequick Aqua Block, Aqua Cover och Antibact Cover möjliggör en fuktig sårläkning; de påskyndar sårläkningsprocessen och reducerar risken för ärrbildning och infektion. De är också helt vattentäta och andas. Antibact Cover är dessutom antibakteriell för att minska risken för infektioner. Dessa plåster är lämpliga för de flesta sår och de tuffaste utmaningarna, så som att leka utomhus, träna, duscha och simma.

Sårläkningens stadier

Under sårläkningsprocessen genomgår såret olika faser. Här är en förenklad förklaring av tre sårläkningsfaser:

1. Inflammationsfasen

Inflammationsfasen börjar i samma ögonblick som såret uppstår. Först blir den skadade vävnaden röd, svullen och öm. Vita blodkroppar, kroppens försvarsceller, samlas i området. Röda blodkroppar, fibrin och blodplättar bildar en förslutning över såret. Denna fas fortsätter i två till fyra dagar.

2. Proliferationsfasen

Vita blodkroppar börjar reparera den skadade vävnaden. Celler från huden delar sig för att kunna växa över den skadade vävnaden medan nya blodkärl växer i den nya vävnaden. Detta pågår från några dagar till några veckor beroende på hur stort såret är.

3. Remodelleringsfasen

Den sista fasen kan pågå i flera månader och i vissa fall upp till ett par år beroende på sårets storlek. Under denna fas växer den nya vävnaden sig starkare. Blodkärl som inte längre behövs försvinner, vilket gör ärret ljusare.

Relaterade artiklar