Sommar, bad och småsår – så skyddar du huden i solsken och vatten

Sommaren kommer med värme och sol, svalkande dopp och långa dagar i sandaler. Men med bara knän och barfotapromenader kommer också små olyckor: skrapsår, skrubbsår och ibland snedsteg på grusvägar. Hur tar man bäst hand om sår på sommaren – särskilt om man vill fortsätta umgås utomhus och svalka sig med ett dopp? Vi reder ut hur du bäst sköter sår i vatten, vad som bör finnas i ett första hjälpen-kit för semestern och när det är dags att söka vård.

Sår och sommar

När temperaturen stiger och vi rör oss mer utomhus, ökar risken för skrapsår och skärsår. Det är viktigt att snabbt rengöra såret noggrant, eftersom smutsiga sår lättare blir infekterade – särskilt i värme och fukt. Infektionsrisken ökar under sommarens varma dagar, vilket gör att småsår behöver extra omtanke för att läka snabbt och säkert.

Kan man bada med sår?

Det korta svaret: ja, men med rätt skydd. Det längre svaret: det beror på typen av sår och vilken typ av vatten du planerar att bada i. Stillastående vatten, som sjöar och dammar, innehåller ofta fler bakterier än hav eller pool, vilket kan öka risken för sårinfektion. Därför bör du undvika att bada med öppna sår i dessa miljöer. Om såret är litet, rent och väl täckt går det oftast bra att bada i hav eller klorerad pool.

Tips: Använd alltid ett vattentätt plåster – till exempel Salvequick Aqua Block eller Salvequick Natural Healing – för att skydda såret när du badar. Det minskar risken för infektion och håller såret torrt.

För att ytterligare minska risken för allvarliga sårinfektioner som badsårsfeber (orsakad av Vibrio-bakterier i varma och fuktiga vatten) är det viktigt att undvika bad med öppna sår i varmt vatten och alltid tvätta och desinficera huden direkt efter bad. Om du upplever symtom som rodnad, svullnad eller smärta efter bad – sök vård snabbt, kontakta din vårdcentral.

Vad ska ett första hjälpen-kit för sommaren innehålla?

Ett smart packat första hjälpen-kit på semestern gör stor skillnad – särskilt när små olyckor händer långt från närmaste apotek. Här är våra tips att ha med i sommarens sårvårdsväska:

Hur behandlar man sår i vattennära miljö

  • Rengör händerna.
  • Rengör såret noggrant med rent vatten och mild tvål, koksaltlösning eller sårrengöringsvätska.
  • Torka försiktigt runt såret – inte i det.
  • Applicera ett vattentätt plåster.
  • Byt till ett nytt plåster och rengör såret varje dag för att se till att såret läker ordentligt och inte blir infekterat.

Sår som blir röda, variga, svullna eller börjar göra mer ont kan vara infekterade. I sådana fall bör du ta kontakt med sjukvården. Läs mer om infekterade sår här.

Salvequick Natural Healing sårvårdsprodukter förebygger infektioner. De innehåller medicinsk honung som främjar och stimulerar sårläkning samt minskar risken för ärrbildning. Läs mer om fördelarna med medicinsk honung här.

Relaterade produkter

Extra tips för sårvård på sommaren

  • Skydda sår från solen – UV-strålar kan göra ärr mer synliga och fördröja läkningen.
  • Använd luftiga skor eller sandaler om du har sår på fötterna.
  • Skydda såret med ett plåster för att förhindra att smuts och vatten tränger in. Använder du dessutom ett plåster som möjliggör fuktig sårläkning, kan du påskynda läkningsprocessen.

 

Sårvård på resan – tänk före olyckan sker

När du reser utomlands är det extra viktigt att ha ett komplett reseapotek med dig. Förbered dig med ett första hjälpen-kit för resan med allt du behöver: plåster i olika storlekar och varianter, sårrengöring, kompresser och vattentäta förband.

Låt inte små sår bli stora problem. Hos Salvequick hittar du ett brett sortiment av plåster som tål vatten, smidiga sårtvättar och andra tillbehör för sårvård på semestern.

Relaterade artiklar